top of page

Wat is onze democratie ons waard? De podcasts van maart '22


Wat is onze democratie ons waard? – aflevering van 3 maart

Het is oorlog in Europa: een asymmetrisch gevecht, met een ongewisse uitkomst. Maar één ding weten we zeker; de sancties tegen Rusland gaan ons allemaal direct in onze portemonnee raken. Op korte termijn zullen vooral bedrijven die handel drijven met Rusland forse verliezen moeten incasseren. Maar we zullen ook allemaal meer moeten gaan betalen aan de pomp en voor ons aardgas. En dan zijn er nog de stijgende voedselprijzen nu de graanschuur van Europa in de brand staat. Op de langere termijn zullen we bovendien meer geld gaan uittrekken voor Defensie. Dit is geld dat dus niet meer beschikbaar is voor andere zaken.

In deze aflevering vragen Hendrik en Sander zich af in hoeverre we bereid moeten zijn om financieel en economisch te bloeden voor onze democratische principes.De oorlog bereikt onze portemonnee; kunnen we de kwetsbaren nog ontzien?– aflevering van 10 maart

Terwijl we alweer bijna naar de stembus mogen, bereikt de oorlog in Oekraïne onze portemonnee. Een liter benzine kost al €2,41, de toch al hoge gasprijzen zijn nogmaals verdubbeld en ook de prijs van brood dreigt te exploderen. En zoals altijd, zijn het weer de mensen met de laagste inkomens de zwaarste klappen vangen.

Wat kunnen we doen om de economische pijn die wij hier (terecht) moeten lijden, uit solidariteit met de Oekraïners eerlijker te verdelen?We krijgen het Kwartje van Kok terug, maar is dat wel zo'n goed idee?– aflevering van 17 februari

Automobilisten hebben de prijzen aan de pomp sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne enorm zien stijgen. Het kabinet wil de hoge brandstofprijzen nu dempen door de accijnzen op brandstoffen te verlagen. Is dat sympathiek of gewoon een heel slecht idee? En terwijl we worstelen met de oplopende inflatie, is er ook nog iets aan de hand met de lonen; de arbeidsinkomensquote dreigt de komende jaren fors te dalen. Heb je geen idee wat dit betekent, en waarom het belangrijk voor je is? Hendrik legt het Sander (en jou) uitstekend uit in deze aflevering van Fantoomgroei!Wil je deze podcast steunen én meepraten? Dan kun je Vriend worden van deze Show. Als Vriend stel je Hendrik en Sander met een kleine donatie in staat om deze podcast voort te zetten. Bovendien kunnen Vrienden van de Show hun mening geven over de stelling van de week, en iedere week meedingen naar een gratis boek.

Comments


bottom of page